A Vinteden egyáltalán nem működik a…
A Vinteden egyáltalán nem működik a vevővédelem. Már háromszor írtam az ügyfélszolgálatnak, hogy utalják vissza a pénzemet. Ebben az esetben az eladó teljesen más terméket küldött, mint amit meghirdetett.
Ez azonban korántsem egyedi eset. Rengeteg olyan eladó van, aki félrevezető módon hirdet: a terméket a valóságosnál sokkal jobb állapotúnak tünteti fel, a hibákat elhallgatja, vagy olyan fotókat használ, amelyek nem a ténylegesen eladásra kínált darabról készültek. Találkoztam olyan esettel is, amikor valaki egy eredeti termék képeivel hirdetett meg egy hamisítványt.
A visszaküldés költségét természetesen nekem kellett fizetnem, pedig a hirdetés súlyosan félrevezető volt. Az eladó végül nem vette át a visszaküldött csomagot.
Háromszor kerestem meg az ügyfélszolgálatot, és olyan értelmetlen, valószínűleg AI által generált válaszokat kaptam, hogy szóljak, ha a szállító jelzi, hogy az eladó nem vette át a csomagot – miközben pontosan ezért írtam nekik eleve. Ez a vásárlók teljes semmibevétele.
És mindezek után, ha egyáltalán visszakapom a pénzemet – levonva a visszaküldés költségét, amit a megtévesztő vagy tisztességtelen eladók miatt nekem kell állnom –, még negatív értékelést sem hagyhatok, hogy figyelmeztessem a többi vásárlót. A Vinted ugyanis törli a tranzakciót, így az értékelés lehetősége is megszűnik.
Ez azt jelenti, hogy azoknak az eladóknak sincs nyilvános nyoma a profilján, akik rendszeresen félrevezetik a vásárlókat. A rendszer gyakorlatilag eltünteti azokat a tranzakciókat, amelyekből más vásárlók tanulhatnának, és így nem tudnak megalapozott döntést hozni arról, kitől érdemes vásárolni.
Voltak jó vásárlásaim a Vinteden, de mára azt tapasztalom, hogy túl sok a pontatlan, félrevezető vagy egyenesen megtévesztő hirdetés. Az elmúlt időszakban annyi pénzt, időt és energiát vesztegettem a visszaküldésekre, valamint annyi felesleges bosszúságot okoztak ezek az esetek, hogy végül úgy döntöttem: nem vásárolok többet ezen a platformon.
Számomra botrányos, hogy a Vinted rendszere ilyen esetekben nem a vásárlókat védi, és lehetővé teszi, hogy a problémás eladók következmények nélkül folytassák ugyanezt a gyakorlatot. A vevővédelemért díjat szednek, mégis a vásárlók viselik a megtévesztő hirdetések és tisztességtelen eladók következményeit. A jelenlegi rendszer nem ösztönzi a korrekt kereskedést, viszont megnehezíti, hogy a vásárlók megvédjék magukat a visszaeső, félrevezető eladókkal szemben.