Zorgelijk gevoel vooraf en geen antwoorden
Op 14 april 2026 zou een adviseur van Sobolt Enven een woningopname komen doen in het kader van de Rabo Vooruit met je huis actie waarvoor ik me eerder had aangemeld. Maar toen ik onderstaande reviews las had ik toch een beetje een onaangenaam gevoel. Want, hoe sympathiek de actie ook lijkt op het eerste gezicht, er zijn achter de schermen toch wel wat zorgen waar ik eerder eigenlijk nog niet zo bij had stilgestaan. Dat gevoel werd nog versterkt toen ik ruim voor de geplande afspraaktijd een jongeman foto’s zag maken van mijn huis. En helemaal toen ik de jongeman vroeg waarom hij die foto’s maakte. Hij bleek dus de adviseur van Sobolt Enven te zijn. Ik vroeg hem om een legitimatie van zijn bedrijf, maar dat had hij niet. Hij was ingehuurd door Sobolt Enven zei hij. Toch liet ik hem binnen en vertelde hem over mijn zorgen. Wat gebeurt er met de foto’s die hij maakt? Dat ze gebruikt worden voor het opstellen van het energielabel kon ik me voorstellen. Maar daarna? Worden ze vernietigd? Wie kan de foto’s inzien? Worden ze gedeeld met derden? De Rabo, de gemeente, andere bedrijven? Hoe lang worden ze bewaard? De jongeman wist het niet en verwees me naar Sobolt Enven, nota bene het bedrijf waar hij dus voor werkte. En dan blijk ik ook nog eens toestemming te moeten geven om het label te laten registreren, nog voordat ik het label en de rapportage kan inzien. Maar daar wist deze jongeman ook niets van. De gevolgen van een hoger label kunnen zich ook vertalen in een hogere WOZ waarde. Ik heb toen ter plekke de Rabo gebeld en hun die vragen gesteld, maar de Rabo wist er ook niets van en verwees me ook naar Sobolt Enven. Kortom, mijn unheimische gevoel werd steeds sterker. De Rabo weet niks, de jongeman weet niks en heeft geeneens een legitimatie bij zich. Ik heb toen ter plekke besloten niet deel te nemen aan de woningopname en heb me ook meteen uitgeschreven in de Rabo-app. Aan het gecancelde huisbezoek hangt geen factuur zei de jongeman en dat werd bevestigd door de man van de Rabo. En zonder duidelijke antwoorden blijft het hierbij.