MELLOM KORANEN OG KHAT
MELLOM KORANEN OG KHAT
Da Penguin Travel i 2023 lanserte en pionértur til nord-østlige Jemen, valgte vi å melde oss på denne 7 dager lange rundreisen, fra Salalah i Oman til Kairo - trass i at norsk UD frarådet alle reiser til landet, og etter hvert også i bevissthet om at det i vest pågikk en krig mellom den iranskstøttete houthimilitsen og vestlige land som grep til våpen for å skjerme egen skipstrafikk i Rødehavet.
Vi er glade for at vi lyttet mer til Penguin, representert ved Lyuben Sinadinski, enn til norsk UD. I en gruppe på 11 personer fra 5 ulike land følte vi oss helt trygge der vi i tre biler av god standard, assistert av diverse væpnete vakter, fikk oppleve en sunnimuslimsk stat som av FN er rangert som verdens minst likestilte land.
For naturen var fabelaktig - høge, rødlige, mektige fjell, vidstrakte ørkenlandskaper, enkelte grønne oaser.
Og arkitekturen i ulike (lands)byer - rett og slett fabelaktig med sine mange moskeer, palasser og tradisjonelle hus bygd av leire. Som i Shibam, grunnlagt i det 3. århundre, kalt "Ørkenens Manhattan" og på UNESCOs verdensarvliste siden 1982.
Dessuten var menneskene (les: mennene) vi møtte vennlige, gjestfrie, hjelpsomme. Men i spennet mellom fromme bønnerop, bulende khat-kinn og maskingevær over skuldrene minnet mennene oss stadig om at Jemen er et kvinnediskriminerende land. Ingen kvinner solgte varer på markedene, sto bak disken i butikkene, var synlige på hotellene hvor vi overnattet. Gikk kvinnene ut for å handle, var de alltid kledt i svart burka utstyrt med nikab som snaut lot en passerende (mann) skimte øynene deres.
Ellers var det ikke spesielt plagsomt for en ikke-muslim å bli påtvunget å bære en abaya underveis. Dette tradisjonelle klesplagget var luftig og behagelig å bære når temperaturen lå rundt 30 grader.
I tillegg må det nevnes at maten var enkel, men oftest velsmakende, at de fleste hotellene holdt grei standard, at vi ble invitert på en krevende, pittoresk fjelltur, og at vi opplevde heftig mannsdans til tonene av arabisk musikk.
Med andre ord: Enda en fascinerende, passe eksotisk Langtvekkistan-reise i regi av Penguin Travel.